Πως βίωσα την εγκυμοσύνη μου και το “ευχαριστώ” που χρωστάω

Κατηγορία MOM & BABY
Γράφτηκε από την  Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 15:00

Διαπίστωσα πως είμαι έγκυος ακριβώς 2 ημέρες μετά το γάμο μας! Και ξαφνικά ένιωσα σαν να μπήκα σε ένα πλοίο, τη διαδρομή του οποίου δεν γνώριζα αλλά ήξερα ότι από αυτό θα έβγαινα “διπλή”. Προσεχώς μαμά, λοιπόν και ένα... κύμα ευθύνης έρχεται να με “καταπλακώσει”.

Ένιωσα μεγάλη ευθύνη γι' αυτό το σποράκι που πρόκειται να μεγαλώσει μέσα μου και να γίνει ολόκληρο ανθρωπάκι. Πριν το γνωρίσω, πριν καν ακούσω την καρδούλα του, ένα τσουβάλι απορίες γέμισαν το μυαλό μου.

Τι πρέπει να κάνω από εδώ και στο εξής, τι να προσέχω, τι να αποφύγω...; Άραγε θα είμαι καλά; Θα έχω ζαλάδες και αναγούλες; Θα πάρω πολλά κιλά; Πως θα τα χάσω μετά; Πως είναι να είσαι έγκυος; Πως και πόσο θα αλλάξει το σώμα μου; Πως θα είναι αυτό το πλασματάκι που θα έρθει σε 9 μήνες από τώρα στο σπίτι μας;

Τα μαμαδοsite έγιναν πρώτα στις λίστες μου ενώ φυσικά δεν παρέλειψα να προμηθευτώ και μερικά βιβλία που αφορούσαν στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Τα site που παρακολουθούσα και συνεχίζω να παρακολουθώ είναι τα εξής: babyspace.gr, eimaimama.gr, mama365.gr, nutricia.gr, mitrikosthilasmos.com, all4mama.gr, themamagers.gr κ.α.

Το άγχος και η αγωνία δεν έφευγαν παρόλο που δεν είχα καμία επιπλοκή, ούτε ζαλάδες-εμετούς. Έτσι κύλησαν και οι 9 μήνες. Ευχαριστούσα κάθε μέρα το Θεό που δεν ταλαιπωρήθηκα καθόλου.

Βέβαια, δεν ήταν όλα ρόδινα αυτούς τους 9 μήνες, καθώς σε αυτό το διάστημα έχασα τη δουλειά μου. Λεπτομέρειες πάνω σε αυτό το θέμα δεν θα ήθελα να αναφέρω, αλλά εύχομαι να μη ζήσει καμία κοπέλα κάτι αντίστοιχο και μάλιστα σε μια τέτοια περίοδο της ζωής της.

Ξυπνούσα και κοιμόμουν, λοιπόν, με αυτή τη σκέψη: το μωράκι μου, το αγοράκι μου! Γιατί ενστικτοδώς ήξερα ότι θα ήταν αγοράκι. Δεν ήμουν από εκείνες τις γυναίκες που χαϊδεύουν την κοιλιά τους κάθε μέρα, αλλά καθημερινά ένιωθα όλο και πιο κοντά του. Το μόνο θέμα συζήτησής μου ήταν αυτό. Ήθελα να μάθω κάθε πιθανή κι απίθανη πληροφορία που σχετιζόταν με την εγκυμοσύνη, τη γέννα αλλά και τον πρώτο καιρό με το μωράκι στο σπίτι. Παρακολούθησα σεμινάρια ανώδυνου τοκετού και θηλασμού (δια ζώσης και διαδικτυακά) και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς προκειμένου να νιώσω όσο πιο σίγουρη γίνεται ότι θα είμαι καλή σε αυτό το νέο ρόλο που πρόκειται να αναλάβω.

Τώρα που κρατάω το μωράκι μου σχεδόν 3 μήνες στην αγκαλιά μου έχω καταλάβει πως ό,τι κι αν διαβάσεις, όσο κι αν προετοιμαστείς τίποτα και κανείς δε μπορεί να σου αποκαλύψει πως θα είναι τα πράγματα στην πραγματικότητα γιατί το ίδιο το μωράκι θέτει τους κανόνες του.

Ωστόσο, πρέπει να έχεις δίπλα σου επαγγελματίες υγείας που τους εμπιστεύεσαι. Η μαμά, η θεία, η φίλη, η κουμπάρα σίγουρα μπορούν να σου δώσουν πολλές πληφορίες και όλες θα είναι με αγάπη και διάθεση να σε βοηθήσουν, αλλά επίσης όλες θα είναι σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία και το δικό τους μωράκι και σίγουρα πολλές από αυτές που προέρχονται από τις παλαιότερες γενιές δεν θα ισχύουν πια.

Οφείλω, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον γυναικολόγο μου, τον κ. Νουνόπουλο που μου έδινε τόσες πληροφορίες όσες χρειαζόταν για να γνωρίζω τι συμβαίνει αλλά και να μη μπερδεύομαι με ανούσιες λεπτομέρειες. Στον κ. Ξυπόλητο, διευθυντή της μαιευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών που διεκπεραίωσε τη γέννα μου με ασφάλεια.

Ενώ το μεγαλύτερο ευχαριστώ το χρωστάω στην κ. Πηνελόπη, τη μαία που συνάντησα προς το τέλος αυτού του “ταξιδιού” που λέγεται εγκυμοσύνη στα μαθήματα ψυχοπροφύλαξης του ΠΕΔΥ Σερρών και που κατάφερε να μιλήσει στην ψυχή και την καρδιά μου και να σβήσει κάθε ίχνος άγχους λίγες ημέρες πριν γεννήσω. Αυτή η γυναίκα περιδιαβαίνει το δρόμο της μαιευτικής με αγάπη, μεράκι και προσήλωση και στέκεται δίπλα σε κάθε μέλλουσα μανούλα με τόση στοργή που νιώθεις ότι έχεις δίπλα σου ακόμη μια μαμά, που ξέρει όμως τι πρέπει να σου πει και πότε. Πότε να σε μαλώσει γιατί έχεις πάρει περισσότερα κιλά απ' όσα έπρεπε και πότε να σε καθησυχάσει, να σε καθοδηγήσει τις στιγμές που νιώθεις ότι πελαγώνεις, αλλά και να σε ντοπάρει με δύναμη και θάρρος όταν νιώσει ότι το χρειάζεσαι, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. Mε εκείνη δίπλα μου ένιωσα ότι θα τα καταφέρω!

Φυσικά, δεν θέλω να αγνοήσω την αμέριστη στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση που είχα και συνεχίζω να έχω από τη μαμά, την πεθερά και τον σύζυγό μου (είμαι από τις τυχερές!) αλλά κανείς τους δεν είναι Πηνελόπη!

Ζωή Καρασουλτάνη

Αν και της έχει στοιχίσει, επιμένει να είναι αφοπλιστικά ειλικρινής. Βλέπει τη ζωή και τη Ζωή όμορφη γιατί έτσι πρέπει. Ξυπνά κάθε μέρα με χαμόγελο και η αγαπημένη της μέρα είναι η Δευτέρα γιατί μπορεί να κάνει νέα ξεκινήματα. Θα έπρεπε να είχε γεννηθεί σε άλλη εποχή. Ώρες ώρες μοιάζει να ζει στο δικό της παραμύθι. Έτσι εξηγείται πως η ατζέντα της δεν είναι application στο κινητό αλλά το παραδοσιακό τετραδιάκι στολισμένο με glitter και stickers, στην οποία σημειώνει πάντοτε με ροζ στυλό με πούπουλα! Όποτε επιλέγει να επισκεφθεί τον κανονικό κόσμο είναι για να... φάει σοκολάτα!

Εγγραφή στο newsletter

για όλα όσα δεν θέλεις και δεν πρέπει να χάσεις!