“Μάθε ξένες γλώσσες” μου έλεγαν – Άργησα να καταλάβω το γιατί

Κατηγορία ΓΝΩΜΕΣ-ΣΚΕΨΕΙΣ
Γράφτηκε από την  Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 17:06

Γεννήθηκα το 1990. Η δεκαετία ή ορθότερα να πω η δεκαπενταετία που ακολούθησε ήταν για κάποιους λιγότερο και για κάποιους πολύ περισσότερο μια περίοδος ανάπτυξης και ευημερίας. Παρακολουθούσες έκπληκτος τις νέες εξελίξεις και φυσικά δε θα μπορούσες να μείνεις έξω από αυτές.

Μπήκαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα στη ζωή μας, άρχισε δειλά-δειλά να κάνει την είσοδό του το διαδίκτυο ενώ η επαφή μας με τον υπόλοιπο κόσμο συνεχώς εντεινόταν. Τα προϊόντα που κατέκλυζαν την ελληνική αγορά προερχόταν ως επί το πλείστον από χώρες του εξωτερικού και όχι μόνο.

Βλέποντας οι γονείς μας τα πράγματα να εξελίσσονται δεν θα μπορούσαν να μη μας καθοδηγήσουν προς τις ξένες γλώσσες, θεωρώντας μάλιστα τα αγγλικά ως δεδομένο και προβάλλοντας ως επιτακτική και την εκμάθηση γερμανικών. Έτσι κι εγώ, όπως και πολλά παιδιά της γενιάς μου άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα αγγλικών από την ηλικία των 7 ετών και γερμανικών από την ηλικία των 13. Ομολογώ -με ντροπή- πως τότε δεν ήταν το καλύτερό μου. Άλλο ένα μάθημα σήμαινε στο παιδικό μου μυαλουδάκι άλλη μια υποχρέωση.

Η πορεία της ζωής μου, το γεγονός ότι μεγαλώνοντας και ιδιαίτερα κατά τα ακαδημαϊκά μου χρόνια ήρθα αντιμέτωπη με ξένη βιβλιογραφία προκειμένου να διεκπεραιώσω διάφορες εργασίες της σχολής, ενώ συναναστράφηκα και με συμφοιτητές άλλων χωρών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας μέσω πανεπιστημιακών προγραμμάτων μου απέδειξαν πως δεν ήταν απλώς χρήσιμη, αλλά πολύτιμη η ενασχόλησή μου με τις ξένες γλώσσες. Αλλά και τα ταξίδια... αυτό το πολύτιμο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Δεν υπάρχει πιο ανεπανάλειπτη εμπειρία από το να μπορείς να βιώσεις την καθημερινότητα μιας άλλης χώρας, να μάθεις την κουλτούρα και τις συνήθειές της. Το πρώτο μου ταξίδι ήταν στη Γαλλία και ήταν τότε που επέστρεψα μετανιωμένη που καθυστέρησα την εκμάθηση γαλλικών, παρόλο που τριγύριζε αρκετά χρόνια στο μυαλό μου. Ποτέ, βέβαια, δεν είναι αργά για να μάθεις μια ξένη γλώσσα, όποια κι αν είναι αυτή.

Όντως, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις μια ξένη γλώσσα, όμως όσο νωρίτερα έρθεις σε επαφή με την πρώτη -εκτός της μητρικής- τόσο πιο εύκολη θα γίνει η διαδικασία στη μετέπειτα πορεία της ζωής σου. Ευτυχώς, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι ξένες γλώσσες μπαίνουν στη ζωή των παιδιών σαν παιχνίδι από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους. Περιπλέκοντα μαζί με τις πρώτες τους λεξούλες.

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν ξεφύγει από τη στείρα μετάδοση γνώσεων και την αποστήθιση λέξεων και εννοιών και έχουν εξελιχθεί σε μια διαδικασία διάδρασης και παιχνιδιού ειδικά τα πρώτα χρόνια. Έτσι, τα παιδιά κάνουν πολύ πιο εύκολα “κτήμα” τους τη γνώση, ενώ δεν αισθάνονται ότι διεκπεραιώνουν μια “υποχρέωση”.

Η αυτοπεποίθηση που σου προσφέρει η δυνατότητα να έχεις πρόσβαση και να κατανοείς κάθε πληροφορία που έρχεται μπροστά σου είναι ασύλληπτη. Ο αχανής κόσμος του διαδικτύου μπορεί να γίνει ακόμη πιο οφέλιμος και πολύ περισσότερο επικερδής εάν μπορείς να έχεις ενημέρωση όχι μόνο από ιστοσελίδες ελληνικού περιεχομένου.

Παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή ρήση θα πω: “Μάθε γλώσσα κι άστηνε...”

onelady

Αληθινή, ειλικρινής, καθημερινή, αυθόρμητη, απλή, παραπονιάρα, ναζιάρα, αξιαγάπητη. Αυτή είναι η Onelady. Παρατήρησε όλα όσα την απασχολούν, την προβληματίζουν αλλά και την χαροποιούν μέσα από τα άρθρα της

Εγγραφή στο newsletter

για όλα όσα δεν θέλεις και δεν πρέπει να χάσεις!