Η πιο αλέγκρα ελληνίδα food blogger ever

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Γράφτηκε από την  Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 08:45

Σκεπτόμενη ποια θα μπορούσε να είναι η πρώτη γυναίκα που θα μας κάνει ποδαρικό στα interviews της Onelady.gr ήξερα ένα πράγμα: ήθελα αυτή η γυναίκα να γελάει αληθινά, να χαίρεται την κάθε της στιγμή, να μη κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να αγαπά τη ζωή! Ήθελα αυτή η γυναίκα να είναι αληθινή, να είναι γυναίκα με το "Γ" κεφαλαίο.

Κι εκεί που χαζεύω στο instagram πέφτω πάνω σε αυτό το ποστ:

Και θυμάμαι την ημέρα της γνωριμίας μας σε ένα πολύ μεγάλο σούπερ μάρκετ της συμπρωτεύουσας, όπου η Εμμανουέλα Κόκκαλη παρέα με τον Κώστα Αθανασιάδη είχαν κληθεί από την εταιρία Uncle Bens για να μας παρουσιάσουν υπέροχες συνταγές ριζώτων. Κι ήταν τότε που άρχισα να λατρεύω αυτό το πιάτο σε κάθε του μορφή και είναι τώρα που μουντζώνω τον εαυτό μου γιατί σπάω εδώ και 2 μέρες το κεφάλι μου και δεν επικοινωνώ με την Εμμανουέλα! Αυτό το κορίτσι μοιάζει να ΄χει έρθει θεόσταλτη από μια άλλη εποχή για να ομορφύνει τη δική μας.

Σίγουρα θα την έχεις πετύχει κάποια από τις προηγούμενες τηλεοπτικές σεζόν στην εκπομπή JoinUs να παρουσιάζει γευστικές προτάσεις με μια τσαχπινιά άλλο πράγμα. Σου έκλεινε το μάτι βάζοντας το ταψί στο φούρνο κι εσύ ήθελες να σηκωθείς εκείνη τη στιγμή από τον καναπέ, να πας σουπερ μάρκετ ή έστω στο κοντινότερο μίνι μάρκετ (γιατί ήταν και σ/κ) και να μπεις στην κουζίνα για να φτιάξεις κι εσύ ό,τι νοστιμιά παρουσίαζε. Και για όσες δεν τη γνωρίζετε, μη προφτάσετε να τη χαρακτηρίσετε. Η Εμμανουέλα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μαγείρισσα κι ας μην έχει πτυχίο. Και θα το αιτιολογήσω.

Την πρώτη φορά που ήθελα να μαγειρέψω στον καλό μου ζήτησα τη συμβουλή της, της περιέγραψα τις γευστικές μου προτιμήσεις και της εξομολογήθηκα την απειρία μου στην κουζίνα. Τότε εκείνη μου έστειλε 4 νόστιμες ιδέες -γιατί θεωρεί τη λέξη συνταγές ξενέρωτη- που διαβάζοντάς τες ξέχασα και το άγχος και την αγωνία μου. Έφτιαξα τις 3 κι ακόμα θυμάμαι το βλέμμα του δοκιμάζοντας τα πιάτα που του είχα ετοιμάσει. Αν αυτό δεν λέγεται ταλέντο στη μαγερική, τότε τι;

Αν και το food blogging δεν έχει πολλά χρόνια που ήρθε στην χώρα μας, η Εμμανουέλα είναι από τις πρώτες ελληνίδες food bloggers. Ακούγοντας την ιστορία της θα έλεγε κανείς πως δε μπορεί, κάποια νεράιδα την άγγιξε με το μαγικό της ραβδάκι και της κύλησαν όλα τόσο ομαλά. Θα σας προσγειώσω απότομα αλλά δεν υπάρχουν νεράιδες και τίποτα δεν κυλά ομαλά αν δεν το αγαπάς και δεν πιστεύεις σ' αυτό που κάνεις.

“Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό η δουλειά της μαγείρισσας, γιατί, πρώτον, δεν ήξερα στα 18 μου ότι μου αρέσει τόσο πολύ, και δεύτερον, δεν ήταν στα φόρτε του τότε αυτό το επάγγελμα, όπως τώρα, και δεν υπήρχαν τόσες σχολές με τόσο καλή προώθηση, και λοιπά. Δεν έχω σπουδάσει μαγειρική, λοιπόν. Είμαι αυτοδίδακτη, παρακολουθώ κάποια σεμινάρια, όποτε τύχει και μπορώ, διαβάζω, πειραματίζομαι, παρακολουθώ, βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα και έχω κάνει πολλά βήματα μπροστά από τότε που ξεκίνησα. Το blog το ξεκίνησα τον Φεβρουάριο του 2010 και μέχρι το 2013 ήταν μόνο χόμπυ. Έγραφα κείμενα τις ώρες που δεν είχα δουλειά στο γραφείο και μαγείρευα μανιωδώς τις ώρες που ήμουν σπίτι. Επειδή μένω μόνη μου από το 2006 και είχα πάντα προσωπική ζωή, που δε μοιραζόμουν ιδιαίτερα με τους δικούς μου, δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να τους πω τι ακριβώς είναι το blog και πόσο ασχολούμαι με αυτό, ήξεραν μόνο ότι λατρεύω να μαγειρεύω και ότι γράφω ωραία κείμενα. Για το ταλέντο μου στη μαγειρική, σφάζονται η μαμά, ο μπαμπάς και η γιαγιά η Σούλα για το από ποιον το κληρονόμησα. Όλοι μαγειρεύουν εξαιρετικά και από μικρή έχω πολύ ωραίες γευστικές αναμνήσεις, αν και έχω φάει πολύ ετοιματζίδικο, ως παιδί των '90s. Όταν αυτό άρχισε να γίνεται κανονική δουλειά, με την έναρξη της εκπομπής JOY το 2013, άρχισαν όλοι να καταλαβαίνουν ότι μάλλον αλλάζω πορεία. Και τότε άρχισε το ποιηματάκι της μάνας: και στα'λεγα εγώ να πας να σπουδάσεις σεφ, δεν ήθελες, τώρα λυσσάς με την κουζίνα.

Οι παλαιότεροι δεν κατανοούν απόλυτα τα νέα δεδομένα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά, γιατί νομίζουν ότι ένα ελεύθερο επάγγελμα δε μπορεί να σε ζήσει και θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να μπαίνει ο μισθός την 1η του μηνός, αλλιώς πώς θα ζήσεις; Δεν είναι έτσι και χαίρομαι, γιατί, όταν σε 20 χρόνια θα είμαι εγώ η παλαιότερη, θα αντιμετωπίζω διαφορετικά τις νέες τάσεις στα επαγγελματικά και θα είμαι open στα πάντα, δεν θα μου κάνει εντύπωση τίποτα από όσα θα ακούω από τους νεότερους.

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Τώρα, πια, τα έχουμε ζήσει όλα. Ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει και ό,τι μπορεί, για να επιβιώσει, και πολύς κόσμος έχει κάνει το χόμπι του επάγγελμα, γιατί είναι σπουδαίο πράγμα το να αρπάζουμε ευκαιρίες και να μη μένουμε στάσιμοι και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Και να μπορούμε να επιβιώνουμε μετά την απόλυση. Η ζωή συνεχίζεται."

To Eatingaround.gr είναι ό,τι πιο εναλλακτικό, χαρούμενο και αληθινό έχετε δει σε foodblog. Εκείνη λέει: “είναι ό,τι τρώω έξω από το σπίτι. Around, παντού, οπουδήποτε. Είναι η σοκοφρέτα που βρήκα στο περίπτερο και μου έκανε εντύπωση, είναι το σαντουιτσάδικο που ανακάλυψα τυχαία, είναι το πολυτελές γεύμα που αποφάσισα να κάνω δώρο στον εαυτό μου. Είναι όλα αυτά τα λαχταριστά που συναντώ στο δρόμο μου και θέλω να μοιραστώ με περισσότερο κόσμο. Γιατί τις νοστιμιές αξίζει να τις μοιραζόμαστε!”  
Κι αν τη ρωτήσεις πως πηδά από τη μια συνταγή στην άλλη εκείνη με απόλυτη φυσικότητα σου απαντά: “Α, έχει τύχει να δω στον ύπνο μου μια συνταγή ή κάτι που να με εμπνέει, ή τις σκέφτομαι μέσα στο σούπερμάρκετ, την ώρα που ψωνίζω. Γενικά, είμαι άνθρωπος της στιγμής, η έμπνευση της στιγμής με καθοδηγεί σε πολλά πράγματα, όχι μόνο στην κουζίνα. Καμιά φορά, η συνταγή βγαίνει και πάνω στη μαγειρική, όταν ανοίγω το ψυγείο και τελικά διαλέγω άλλο υλικό από αυτό που είχα στο μυαλό μου, οπότε προκύπτει κάτι διαφορετικό.”

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η Εμμανουέλα είναι ίσως η μοναδική γυναίκα που αγαπά ΟΛΕΣ τις θερμίδες!

Δεν ζει χωρίς πρωινό, δεν λειτουργεί αν δεν φάει κάτι καλό το πρωί μισή ώρα μετά τον πρώτο καφέ. Αν θέλεις να την τρελάνεις φρόντισε το τραπέζι σου να έχει σφιχτά αυγουλάκια, πλούσιο βούτυρο σε ζεστό ψωμί και σπιτική μαρμελάδα και φώναξέ τη για σπιτικό brunch! Αγαπάει πολύ τον  ύπνο και δεν τον χαλάει για κανένα λόγο, ούτε για το φαγητό.

Γενικά ξεχνιέται πολύ και έχει κάψει πάνω από 17 φορές τη μεγάλη της κατσαρόλα αλλά ευτυχώς έχει καλά σκεύη και καθαρίζονται όσο καμμένα κι αν είναι.  Στην κουζίνα της δεν θα βρεις ό,τι κυκλοφορεί σε gadget γιατί προτιμά τον απλό εξοπλισμό, αλλά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) στο συρτάρι της.
Ως άνθρωπος των γρήγορων κινήσεων/αποφάσεων δεν θα μπορούσε να αναλώνεται βγάζοντας αμέτρητες φωτογραφίες μέχρι να αποφασίσει ποια θα ανεβάζει στα social media, όπου θα τη βρεις διαρκώς online. Συνήθως έχει να διαλέξει ανάμεσα σε 2-3, αφού ξέρει από την αρχή πώς θα βγει, ανάλογα με τον φωτισμό και το στήσιμο που έχει. Έχει λίγο περισσότερο στην καρδιά της το Facebook απ' ότι το Instagram λόγω παλαιότητας αλλά και γιατί μέσα από το πρώτο έχει κάνει πραγματικούς φίλους.

Θεωρεί ότι το φαγητό ήταν πάντα στο επίκεντρο και δεν είναι τόσο σημείο των καιρών. “Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, το φαγητό για μένα και την οικογένειά μου ήταν πάντα κάτι σημαντικό. Είναι βιολογική και κοινωνική ανάγκη, το φαγητό είναι ένα κάρο πράγματα. Εμπορική διάσταση είχε, επίσης, από πάντα, απλά, ανάλογα με την εποχή, τις τάσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλάζει και ο τρόπος που προβάλλεται το καθετί. Παλιά ντρεπόμασταν να πάρουμε ταπεράκι στη δουλειά αλλά δοκιμάζαμε κάθε μέρα κι άλλο ντελίβερι, δεν μέναμε ποτέ νηστικοί. Είχαμε λεφτά για ξόδεμα - και πέταμα, ενίοτε - και δεν μας ένοιαζε το ταπεράκι. Ακόμη, σε κάθε ηλικία το φαγητό έχει κι άλλη θέση στη ζωή μας, γι'αυτό και τα βιώνουμε όλα διαφορετικά, ανάλογα και  με την εποχή που διανύουμε. Φυσικά, λόγω οικονομικής κρίσης, μαζευτήκαμε πιο πολύ στο σπίτι και αγαπήσαμε πιο πολύ τη σπιτική κουζίνα και την προσφορά χειροποίητων, νόστιμων δώρων στους αγαπημένους μας. Ήρθε στην Ελλάδα και η τάση του blogging, οπότε όλα πήραν εντελώς διαφορετική διάσταση, εμπορικά.

Μου αρέσει που βρίσκομαι σε μια ηλικία (32), που μπορώ να πω ότι έχω ζήσει ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του φαγητού. Έχω βιώσει σημαντικές αλλαγές από τα '90s στα '00s και τα '10s, τις έχω δει να γίνονται μπροστά στα μάτια μου. Έχω αγοράσει κουλούρι με δραχμή, έχω πιει γιοκοτσόκο, έχω κολλήσει αυτοκόλλητα ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ σε άλμπουμ, η μαμά έφτιαχνε παστίτσιο μόνο με έτοιμη μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Και τώρα οι 20άρηδες τρώνε μπάρες δημητριακών με παπαρουνόσπορο και σαλάτες με κινόα.

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Είναι υπέροχο πράγμα οι αλλαγές, οι τάσεις, η εξέλιξη. Όσο κι αν νοσταλγείς τα παλιά, πρέπει να αγαπήσεις το τώρα και να προχωρήσεις μαζί του, όχι επειδή πρέπει να είσαι στη μόδα, αλλά γιατί δεν μπορείς να κολλάς στα φαντάσματα του παρελθόντος, όσο νόστιμα κι αν ήταν. Εξάλλου, πάντα υπάρχει τρόπος να φέρεις το τώρα στα μέτρα σου και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Στο φαγητό, όλα είναι πολύ εύκολα, το πεδίο δράσης είναι τεράστιο, μπορείς να κάνεις βόλτες με την άνεσή σου.”

Αν θέλεις κι εσύ να μπεις στο μαγικό και νόστιμο κόσμο της Εμμανουέλας, να γευτείς και να μάθεις για τα πιο απολαυστικά σημεία της πρωτεύουσας (κυρίως) δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ στο www.eatingaround.gr !

Ετικέτες
Ζωή Καρασουλτάνη

Αν και της έχει στοιχίσει, επιμένει να είναι αφοπλιστικά ειλικρινής. Βλέπει τη ζωή και τη Ζωή όμορφη γιατί έτσι πρέπει. Ξυπνά κάθε μέρα με χαμόγελο και η αγαπημένη της μέρα είναι η Δευτέρα γιατί μπορεί να κάνει νέα ξεκινήματα. Θα έπρεπε να είχε γεννηθεί σε άλλη εποχή. Ώρες ώρες μοιάζει να ζει στο δικό της παραμύθι. Έτσι εξηγείται πως η ατζέντα της δεν είναι application στο κινητό αλλά το παραδοσιακό τετραδιάκι στολισμένο με glitter και stickers, στην οποία σημειώνει πάντοτε με ροζ στυλό με πούπουλα! Όποτε επιλέγει να επισκεφθεί τον κανονικό κόσμο είναι για να... φάει σοκολάτα!

Εγγραφή στο newsletter

για όλα όσα δεν θέλεις και δεν πρέπει να χάσεις!